Social media in de hand (deel 2)

Door: Klaasje Mussche | 17-04-2019

Lees hier deel 1

'Communiceer via social media, maar vergeet nooit je echte leven’. Deze zin kwam ik onlangs tegen en heeft me doen nadenken, dus ik drop hem ook even bij de lezers hier. Zoals beloofd in mijn vorige artikel, zou ik na verloop van enkele weken terugkomen op hoe ik nu zelf omga met social media. Die enkele weken zijn er een paar meer geworden, maar door er nu over te schrijven, ga ik mijzelf confronteren met mijn huidige social media gedrag. Ik ben al een half jaar terug in Nederland, heb mijn leven weer op de rit met werk, mijn sociale netwerk en de dagelijkse gang van zaken. Internet is er weer ieder uur van de dag en daar ben ik al weer volledig aan gewend, merk ik. Ik open te snel een sociale app, check een binnengekomen berichtje of pak mijn telefoon en kijk er gewoon even op. Ondanks alle tips die ik voor mezelf en jullie had, moet ik eerlijk bekennen dat het (onbewuste) gebruik van social media er toch langzamerhand weer teveel is ingeslopen. Doordat de mogelijkheid er weer altijd is, lukt het mij onvoldoende om het in de hand te houden op de manier zoals ik het wil.

Mijn reisgenootje Joanne daarentegen heeft het rigoureuzer aangepakt. Ze heeft haar moeder het wachtwoord van haar accounts laten veranderen. Iedere keer als zij wil inloggen, moet ze eerst bij haar moeder zijn om het wachtwoord in te voeren. Werkt het? ‘Ja’, zegt ze zelf. “Voor mij werkt dit. Toen in Zuid-Amerika had ik jou als 'stok achter de deur', maar nu dus mijn moeder. Want uit mezelf kan ik het niet, merkte ik al binnen 2 weken na terugkomst in Nieuw-Zeeland.” 

Iedereen heeft natuurlijk andere richtlijnen wat je als prettig ervaart, dus daarvoor geldt: zoek en doe wat bij je past! Nu ik er zo even echt bij stil sta, besef ik hoeveel invloed social media weer heeft op mijn dagelijks leven. Tijd om dat aan te pakken, want dat wil ik niet. Hoe? Ik denk dat ik de tips uit mijn eigen vorige artikel maar ga toepassen. 😉