Drie apps om mobielverslaving tegen te gaan

Door: Emma Maljaars | 06-03-2019

Je kent dat wel. Eigenlijk moet je hard bezig zijn voor school, maar je telefoon is te aantrekkelijk. Nog even Whatsapp checken en... je bent een uur verder. Nog steeds heb je niets gedaan voor school. Als je dit herkent, lees dan snel verder. Hieronder deel ik namelijk drie apps voor op je telefoon of tablet, waarmee je inzicht krijgt in je mobielgebruik en die je helpen om je mobielgebruik te verminderen.     

Forest
Deze app ziet eruit als een computerspelletje, maar helpt je toch om minder op je mobiel te kijken. Als je wilt focussen, bijvoorbeeld tijdens (school)werk, dan plant je een boom. Je kunt instellen hoe lang je niet op je telefoon kijkt, in die tijd groeit de boom. Kijk je in die tijd wel op je mobiel, dan gaat je boom dood. Op die manier kun je met je ‘focusmomenten’ een heel bos planten. Een groot pluspunt is dat Forest de organisatie Trees for the future sponsort. Dus je helpt ook nog eens mee aan een groene aardbol. 

Quality time
Houd je niet van al die poespas, maar wil je wel een duidelijk overzicht hebben van je mobielgebruik, dan is Quality time de perfecte app voor jou. Elke dag zie je hoeveel tijd je besteed aan je telefoon. Je kunt pauzes instellen, per app kun je een limiet instellen en op de app zie je hoeveel tijd je besteed aan de afzonderlijke apps. Elke week krijg je een overzicht van je mobielgebruik en ik kan je vertellen, dat is confronterend... 

Yona
Deze app is net even anders, want met deze app werk je samen! Yona staat voor You’re not alone. Samen met een vriend of vriendin werk je aan jouw doel om minder op je mobiel bezig te zijn. Door dit samen te doen met iemand anders, is het makkelijker om afspraken na te komen. De app blokkeert niets op je telefoon, maar kijkt met je mee en geeft aan of je jouw gestelde doelen hebt behaald. 

Natuurlijk zijn er nog meer apps die je mobielgebruik coachen. Het maakt niet uit welke app je gebruikt, het gaat om het doel: meer tijd offline, want offline is the new luxury!

Wil je meer weten over de apps van hierboven? Check dan even deze sites. 
www.forestapp.cc
www.qualitytimeapp.com
http://www.yona.nu