Jos de Keijzer

Mijn naam is Jos de Keijzer. Ik ben blogger, schrijver, theoloog, marketingspecialist en ontwerper. Na acht jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond voor studie ben ik nu weer terug in Nederland. Ik geef in het dagelijks leven creatieve en strategische input voor Fruits4Life. Dat vind ik leuk om te doen omdat Fruits4Life voor een gebalanceerde aanpak staat die je niet vaak tegenkomt. 

Zelf ervaar ik dagelijks het spanningsveld tussen de positieve en negatieve kanten van online mediagebruik. Dat spanningsveld komt nadrukkelijk in beeld juist vanwege het feit dat ik zowel theoloog als marketingspecialist ben. Aan de ene kant ben ik vaak bezig met het leven dat zich online afspeelt en aan de andere kant bezin ik mij op de uitdagingen die sociale media met zich mee kunnen brengen voor individu en maatschappij. Ik ben dol op mijn sociale media accounts en gebruik ze dagelijks met enthousiasme, maar het maakt me niet blind voor het feit dat ze gevaren met zich meebrengen waar we twintig jaar geleden nog totaal geen weet van hadden.

Juist omdat ik intensief gebruik maak van sociale media zowel persoonlijk als professioneel en ik nadrukkelijk online aanwezig ben, ben ik er van overtuigd dat er naast uitdagingen ook veel voordelen zijn. Er zijn unieke mogelijkheden om mensen met elkaar in contact te brengen, dingen te weten te komen, discussie te voeren, betrokken te raken, mensen in nood te helpen, de andere kant van de wereld dichtbij te brengen etc.

In plaats van te waarschuwen met het opgestoken vingertje is het beter om sociale media positief te benaderen en te integreren in ons leven want ze maken er toch al deel van uit. Maar dat moet dan wel zo gebeuren dat de veiligheid en het welzijn van individu en maatschappij voorop staan. Sociale media kunnen een opbouwende rol spelen in onze levens. Daar moeten we op inzetten, terwijl we tegelijk niet nalaten om te wijzen op de gevaren of kritisch te zijn op die media die aan dat welzijn afbreuk doen.

Door samen deze zaken bespreekbaar te maken en in gesprek te blijven over online mediagebruik, laten we mensen niet aan hun lot over en stimuleren we verantwoord internetgebruik. Online mediagebruik is een zaak van ons allemaal. Als samenleving of kerkelijke gemeenschap mogen we elkaar daarop aanspreken en elkaar daarbij helpen.

Blogs van deze auteur:

In de lift op Instagram

Gepubliceer op: 03-06-2019

Lees dit blog

Jos de Keijzer