Time flies when you have digital fun

Door: Jonathan Schouten | 27-02-2019

“Jongens, ik ga stoppen! Het is al weer veel te laat en ik moet morgenvroeg weer werken,” roept een van de jongens in de Discordgroep. Ik kijk op mijn telefoon en schrik van de tijd! Het is inmiddels al half één ’s nachts. Wat is de tijd ongemerkt voorbij gevlogen, zeg!

Misschien klinkt het bekend voor je. Na een drukke dag op het werk of op school zet je bij thuiskomst de computer aan om ‘even’ je hoofd leeg te maken. En dat het dan ongemerkt erg snel laat kan worden. Ik moet eerlijk bekennen dat dit bij mij al best vaak is voorgekomen. Hoe komt dat toch?

 Game tijd

Als we geboeid en met volle aandacht naar een scherm kijken of we doen iets dat op de een of andere manier onze nieuwsgierigheid prikkelt en waar we in opgaan, dan is er sprake van ‘dissociatie van tijd’. Je neemt dan eigenlijk heel onbewust afstand van de tijd die gewoon doorloopt. Dat komt omdat je je focust op wat je aan het doen bent. Dat is niet alleen zo bij beeldschermgebruik, maar ook bij andere actieve dingen, zoals het samen spelen van een spelletje monopoly. Verschil met een potje voetbal of een andere sport is alleen dat we vandaag de dag steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen achter onze kleine en grote beeldschermen. Dat draagt eraan bij dat onze tijdsbeleving simpelweg zomaar kan veranderen. Wanneer we dan zo geboeid en ingespannen bezig zijn, kan de avond voorbij zijn voor we er erg in hebben. En dan is het natuurlijk niet vreemd dat, wanneer je dan eindelijk van je scherm loskomt, er ineens veel tijd tussen je vingers is doorgeglipt.

It’s about finding the off switch

Het kan echt weleens gebeuren dat een spelletje wat langer duurt dan gedacht. In veel gevallen is er daarna dan ook niks aan de hand. Nou ja, soms ben je misschien een beetje moe door het late naar bed gaan. Zorg er wel voor dat je een gezellige huisgenoot blijft voor: je vader, moeder, vriendin, vrouw, of medestudenten en vrienden. Blijf sociaal, eet gezellig mee met maaltijden samen of ga met elkaar iets ondernemen. Als je bij thuiskomst gelijk achter de computer of Xbox/ PlayStation kruipt en onbereikbaar bent voor iedereen, kun je jezelf afvragen of je wel gezellig bezig bent. Zorg er ook voor dat het gamen niet ten koste gaat van andere dingen die belangrijk zijn in het leven. Denk aan school, hobby’s, vrienden, nachtrust. Kortom, houd gamen leuk en maak het niet té belangrijk in je leven. Discord: een service voor online chatberichten en stemgesprekken voor gamers.