Sorry, deze moet ik even beantwoorden!

Door: Alice Schot | 23-01-2019

Hoe snel beantwoord jij de mails en appjes die je binnenkrijgt, ná werktijd? Ben je continue bezig om je werkmail en werkapps up-to-date te houden op je werk en thuis? Misschien lijd jij dan wel aan Workplace Telepressure.
 
Wat is Workplace Telepressure?
Je hebt continue het gevoel dat je je telefoon moet checken op binnengekomen werkmails, werkgerelateerde appjes en daar metéén op moet reageren. Dit doe je omdat je angst hebt dat je werk anders fout loopt, dat jouw potentiële klant overstapt naar een ander of omdat je denkt dat er verwacht wordt dat je meteen reageert.
 
Welk effect heeft deze ‘pressure’ op ons?
Arbeidspsycholoog Michelle van Leathem doet onderzoek naar Workplace Telepressure en heeft ontdekt dat we hierdoor minder energiek op ons werk zijn en ons minder bevlogen voelen door de constante onderbreking van de werkzaamheden. Ook na ons werk blijven we de zakelijke appjes en mails checken en beantwoorden, waardoor we steeds moeilijker los kunnen komen van het werk.
 
Wat kunnen we hier tegen doen?
Volgens Michelle van Leathem ligt de oplossing in het creëren van een open cultuur waarin zowel werkgevers als werknemers hun grenzen kunnen aangeven. Juist wanneer de werkgever het goede voorbeeld geeft door na het werk niet of beperkt bereikbaar te zijn, geeft dat voor de werknemers de ruimte dit ook te doen. Ook is het een optie om speciaal tijd in te plannen voor het beantwoorden van je mailtjes. Je collega’s zullen hier verassend snel op anticiperen wanneer ze weten dat jij bijvoorbeeld alleen tussen 10 en 11 uur `s avonds je mails beantwoordt.
 
Wettelijk voorstel
De Partij van de Arbeid heeft een voorstel ingediend voor het recht op onbereikbaarheid. Dit wil zeggen dat werknemers en werkgevers officieel recht hebben op het niet direct hoeven te beantwoorden van werk gerelateerde berichten buiten werktijd.
 
Ben jij je beust van de momenten dat je naar je telefoon grijpt? Bijv.: Naar je telefoon grijpt om werkmails en apps te beantwoorden.