Instagram: waarom blijven we scrollen?

Door: Emma Maljaars | 25-02-2019

Je klikt op het overbekende, paars-roze icoontje en wacht ongeduldig tot je telefoon de app opent. Als de foto’s zijn geladen, scrol je naar beneden en lees je de teksten onder de foto’s. Hé, een nieuw gezicht, wie zou dat zijn? Je klikt door en stuit op een gesloten profiel. Jammer, je had graag even door haar foto’s willen struinen. Je blijft scrollen en zoeken. Oh ja, voor je het vergeet, het is hoog tijd om zelf weer eens een foto op Instagram te plaatsen. Welke foto is leuk om te delen?

Het effect van het door scrollen en doorklikken heb je als doorgewinterde instagrammer waarschijnlijk al vaak ervaren. Maar hoe komt het dat we zo lang bezig kunnen zijn met Instagram?

Het komt ten eerste doordat de informatie oneindig is. Als je je feed door scrolt (dat wat je ziet als je Instagram opent), blijven er maar foto’s komen. Het stopt nooit. Deze berg aan informatie zorgt ervoor dat we blijven kijken en klikken, want ja, waarom zou je stoppen als je nog zoveel meer kunt zien?

Dat je door blijft kijken en zoeken naar anderen, komt ook doordat wij mensen heel nieuwsgierig zijn. De een zal hier minder last van hebben dan de ander. Maar geef toe, het is toch reuze interessant als je weet dat de cavia van de buurvrouw zijn eerste inenting heeft gehad? We vinden het leuk om dingen te weten te komen van anderen. Het allerleukste is om te zien wat mensen nu eigenlijk doen in hun dagelijks leven. En Instagram is daar een perfect medium voor!

Daarbij vergelijken we vaak ons eigen leven met het leven van de mensen die wij volgen op Instagram. Ik vond (nu heb ik geen Instagram meer) het altijd heel leuk om te vergelijken. En dan kom je er misschien wel achter dat een beroemde Nederlander in hetzelfde truitje loopt als jij. Ongemerkt geeft dat een soort boost aan je zelfvertrouwen, want dat betekent dus dat jij een goeie smaak hebt. Toch?

Vaak komt erbij dat vergelijken een soort drang naar geluk naar boven. Als je vriendin een foto plaatst van een heerlijke cappuccino in een klein koffietentje in Utrecht en ze ziet er op die foto heel gelukkig uit, dan is de kans groot dat jij ook eens bij dat koffietentje iets wilt gaan drinken. We zoeken naar geluk en hopen dat te vinden door mensen na te doen die er gelukkig uit zien.

En waarom we vooral door blijven scrollen? Omdat mediabedrijven Instagram zó hebben ontwikkeld dat het verslavend werkt. Op internet kun je verschillende artikelen hierover vinden. En logisch toch? Ze willen graag geld verdienen aan de app. Dat lukt nu eenmaal beter als we niet meer zonder kunnen.

Ik zal vast niet alle redenen hebben weergegeven waarom we blijven kijken op Instagram. Feit is dát we het doen. En vaak zul je misschien niet eens weten waarom je maar blijft kijken op die app met het paars-roze icoontje. Ik hoop, als je doorhebt dat je Instagram té vaak checkt, je daar verandering in wilt aanbrengen! Dus minder Instagram en meer real life. Misschien dat je dat op Instagram kunt zetten?