Kunnen we nog alleen zijn?

Door: Emma Maljaars | 03-06-2019

Zomaar wat gedachten die ik graag met jullie wil delen. 
Alleen zijn, kunnen we dat nog wel? En met ‘alleen zijn’ bedoel ik heel veel meer dan alleen maar alleen zijn. Laat ik een paar voorbeelden noemen. 

Een ronde wandelen in de natuur, zonder op je mobiel te kijken. 
In plaats van filmpjes kijken op YouTube, heerlijk een boek lezen in het hoekje van de bank. 
Rondlopen in de stad, zonder een foto te maken en zonder op je mobiel te kijken. 

Met ‘alleen zijn’ bedoel ik dus niet persé zonder mensen om je heen, maar meer zonder social media om je heen. Kunnen we nog genieten van de pracht van de natuur, zonder er een foto van te maken? Zonder alles wat we zien ook gelijk te delen met de hele ‘social media wereld' om ons heen? Kunnen we onszelf nog vermaken zonder video en film?

Kunnen we nog alleen zijn? Ik vind het heel erg moeilijk. Ik merk dat ik zo vaak mijn mobiel erbij pak en door de lens van mijn camera de natuur bekijk. Dat ik zo vaak de drang heb om alle pracht te delen met anderen. Dat ik vaak mijn vrije tijd opvul met het kijken van filmpjes. Is dat per definitie verkeerd? Nee, dat denk ik niet. Maar ik denk dat het alternatief nog veel beter is. 

Alleen zijn met de natuur en je gedachten. Laat je mobiel een keer thuis. Kijk goed om je heen, geniet van de pracht van Gods schepping, van alle kleuren en dieren. 
Neem voor een dag een ‘filmpjes-pauze’, kruip met een boek in het hoekje van de bank en geniet van de heerlijke fantasiewereld in je boek. 
Ga in je eentje naar de stad en loop er rond. Bekijk de gebouwen, ga lekker een kopje koffie drinken en geniet van de mensen om je heen. 

Leef in het hier en nu, zonder elke keer je mobiel erbij te pakken. Durf alleen te zijn met je gedachten, met je gevoelens. Durf alleen te zijn onder de mensen. Onze mobiel hoeft niet te dienen als schild om ons te beschermen tegen anderen. We hebben genoeg aan onszelf. 

Stel jezelf eens eerlijk de vraag: Durf ik alleen te zijn? 
En ga de uitdaging aan! Probeer eens iets uit van de dingen die ik hierboven noemde. Neem de tijd voor jezelf, alleen. Je zult merken dat je er weer nieuwe energie van krijgt. Hopelijk bevalt het zo goed, dat je er vanaf nu vaker voor kiest om alleen te zijn!