Ik verwijderde Instagram: mijn ervaringen en tips

Door: Emma Maljaars | 06-03-2019

Een paar maanden geleden besloot ik te stoppen met Instagram. Ik maakte mijn Instagram account leeg en verwijderde de app van mijn telefoon. Ik heb mijn gebruikersnaam nog wel en ik scrol af en toe door mijn tijdlijn, maar ik ben echt gestopt met actief ‘Instagrammen’.
Hoe kwam ik tot die keuze en wat heb ik ervan geleerd? 

Waarom heb ik Instagram verwijderd? 
Sinds ik mijn account op Instagram aanmaakte, heb ik al twee keer mijn hele account leeggemaakt en een ‘Insta-break’ genomen. En elke keer besloot ik om er toch weer mee te beginnen. (Hoe bedoel je verslavend...) Ik hield mezelf voor dat het veel te leuk was, ik wilde eraan meedoen, erbij horen. 
Maar waarom ben ik er nu echt mee gestopt? Simpel en kort: ik was het zat. 
Ik was het zat om elke keer foto’s te gaan maken voor een Instapost. 
Ik checkte veel te vaak of er nog nieuwe foto’s waren gepost. 
Als ik iets leuks ging doen met vriendinnen, had ik altijd in mijn achterhoofd dat ik er eigenlijk een foto van moest maken, want dat is leuk voor op Insta. 
Sommige mensen die ik volgde, hadden zulke perfecte foto’s dat ik er (onbewust) jaloers van werd. Kortom, Instagram had een veel te grote plek in mijn leven gekregen. 

Kantelpunt
Dat besef was het begin van een kantelpunt. Ik was meer bewust bezig met social media, wat ik deelde en waarom. Ik vroeg me af waarom ik Instagram had. Wat was het nut ervan? En weet je, ik kwam erachter dat ik Instagram had om het perfecte gedeelte van mijn leven te laten zien, maar niet het imperfecte gedeelte. Ik zette er bijvoorbeeld nooit selfies op (selfies zijn gewoon niet mooi, punt). Ik zocht altijd de meest perfecte foto uit en postte die. Ik deed dus keihard mee met al die mensen die zich alleen van hun beste kant laten zien op social media. Ik ben daar zeker niet tegen, maar ik wilde er zelf niet meer aan mee doen. 

En dan...
Dus ik maakte mijn account leeg en verwijderde de app. 
Tja en dan heb je geen Instagram app meer op je telefoon... en moet je gewoon afkicken. Zo voelde het tenminste. Ik greep nog heel vaak naar mijn telefoon om even mijn Insta feed te checken. De eerste weken miste ik de app echt. Onbewust had ik een (veel te) grote plek aan Instagram gegeven. Maar langzaam begon ik de app minder te missen, totdat ik er helemaal niet meer aan dacht. 

Hoe het nu gaat
Ik ben nog steeds heel gelukkig zonder Instagram. Als ik iemand op wil zoeken, doe ik dat wel. Maar om heel eerlijk te zijn geeft dat niet zoveel bevrediging als ik van tevoren verwacht. Daarnaast heb ik zoveel meer tijd om andere dingen te doen nu ik Instagram niet meer hoef te checken. Het fijnste van een leven zonder Instagram is dat ik met volle teugen kan genieten van mooie momenten, zonder een foto te hoeven maken voor mijn account. In het begin voelde het onwennig, maar nu zou ik niet meer terug willen. Ik zou het iedereen aan kunnen raden, verwijder je account en geniet meer van het echte leven!