Overwerkt raken, mijn verhaal (1)

Door: Emma Maljaars | 15-07-2019

Lieve lezer, 

In de komende weken hoop ik je een paar brieven te schrijven. Online brieven, dat wel, want ik weet niet waar je woont en postzegels zijn best wel duur! In deze brieven wil ik je vertellen hoe ik overspannen raakte en hoe ik weer aan het opknappen ben. Hoe mijn leven in elkaar leek te zakken en hoe ik dat langzaam weer aan het opbouwen ben. Om mij heen zie ik veel mensen die bijna kopje onder gaan in de hectiek van onze samenleving. Ik hoop dat jij iets hebt aan mijn verhaal en dat je stopt voordat je lichaam ervoor kiest om af te haken. 

Misschien maak je hetzelfde mee, je bent niet alleen!  Misschien loop je op je tenen, dan hoop ik dat je gas terugneemt en voor jezelf gaat zorgen. En misschien voel jij je prima, dan zijn deze brieven ook handig voor jou. Just in case, of om iemand in je omgeving te begrijpen die overwerkt is geraakt. 

Ik was negentien jaar oud, ik was bezig met het tweede jaar van mijn opleiding. Je kent het wel, opdrachten die af moeten, stages die afgevinkt moeten worden. Ik móest zoveel doen. 
En toen stortte ik in. Eigenlijk moest ik me voorbereiden op mijn stage. Eigenlijk had ik nog heel veel werk te doen. Eigenlijk...
Ik had me zo lang overeind gehouden met de belofte van rust. Het bleef bij een belofte, bij toekomstmuziek. Maar er kwam geen einde aan het werk, er kwam geen rust.

En dus dacht mijn lichaam: als jij geen rust neemt, dan zorg ik ervoor dat je rust móet nemen. Ik kon me niet meer concentreren, ik had geen puf meer, alles leek zo gigantisch veel werk. Mijn lijf werkte niet meer mee en mijn emoties werden flink door elkaar geschud. 

In de komende brieven wil ik je meenemen op mijn reis. Ik hoop je te inspireren om echt naar je lichaam te luisteren. Ik wil je laten voelen dat we niet mee hoeven te gaan in de hectiek van deze wereld, ook al is dat gigantisch moeilijk. 
Ik ben geen professional, ik schrijf alleen vanuit mijn ervaring. Toch hoop ik dat je er veel van zult leren. 

Hopelijk tot snel!

Liefs, 
Emma