Apex legends het nieuwe Fortnite

Door: Marc de Graaf | 18-03-2019

Lezers die interesse hebben in de gamewereld zullen wel gehoord hebben van Fortnite. Een game die eind 2017 een hele opmars maakte en zeer populair werd. Maar waarom is dat spel zo populair en waarom is de nieuwe game Apex Legends ook ineens zo populair? Ik zal het in deze blog toelichten.
 
Fortnite
Fortnite en Apex Legends zijn battle royale games. Dit houdt in, dat je met een groep op een eiland komt, op zoek gaat naar wapens en probeert de vijand neer te schieten en als enigste te overleven. Dit klinkt misschien saai, maar er komen spannende momenten in voor wat veel spelers inspireert om het spel opnieuw/vaker te spelen.
 
Fortnite begon eind 2017 heel populair te worden. De reden hiervoor is, dat het spel gratis te downloaden en te spelen is. Dit maakt het voor veel personen (vooral jongeren) erg aantrekkelijk. Je vraagt je misschien af waarom het spel gratis is. Dit komt omdat de game alleen met de skins (uiterlijke veranderingen) geld verdient. Begrijpen doe ik het niet, maar er zijn heel veel spelers die geld uitgeven om hun karakter in het spel er leuk uit te laten zien. Hieruit haalt het bedrijf zijn winst.
 
 
Apex Legends
In het begin van 2018 is EA (Electronic Arts) uitgekomen met een nieuwe battle royale game:
Apex Legends. Het spel was uit en binnen drie dagen had het spel meer dan tien miljoen actieve
spelers. Het verschil tussen Fortnite en Apex Legends? Dat zit vooral in de grafische aspecten. Zo ziet
de spelwereld er anders uit en de wapens zijn anders. Ook kunnen bepaalde karakters andere skills
uitvoeren. Het spel voelt voor veel spelers als vernieuwing aan en is evengoed (of zelfs beter) dan
Fortnite. Het verdienmodel is hetzelfde als dat van Fortnite. Het spel zelf is gratis, maar er kunnen
in het spel wel extra items gekocht worden. Die extra items zorgen overigens niet voor een betere
Personage, oftewel het is niet pay-2-win.
 
Het gevaar aan deze spellen? De tijd die je er insteekt, maar ook zeker het geld. Een potje waarbij je bijna eerste wordt, is leuk en spannend. Maar omdat het nét niet helemaal lukte om eerste te worden, wil je toch nóg een ronde spelen wat al snel een kleine twintig minuten duurt. De uiterlijke veranderingen zijn leuk om te hebben, omdat je er uniek uitziet en het geeft wat verandering. Daarom brengt het bedrijf regelmatig nieuwe skins uit zodat spelers deze blijven kopen. Ook gebruikt het bedrijf reclametechnieken en wordt hier veel geld in gestoken. Wanneer je het spel veel speelt, zal je de advertenties van de nieuwe skins vaak langs zien komen.
 
Persoonlijke ervaring
Ik heb Apex Legends niet gespeeld, Fortnite wel. Het spel heb ik ook met vrienden gespeeld. Het was erg leuk, maar ook lastig. Het gaf voldoening en het was erg gezellig. Na een aantal weken waren er weinig mensen meer die nog tijd hadden om het actief te spelen en zijn we uiteindelijk gestopt.  Enige tijd later heb ik solo (alleen) de game gespeeld. Wat ik toen erg kon merken, is, dat de spelers die de game veel speelden, veel beter dan mij waren omdat ik het niet actief speelde. Ik werd na enkele minuten al neergeschoten en dan moet je een aantal minuten wachten om weer in een nieuw rondje mee te kunnen doen. De lol was er voor mij vanaf.